Når man som illustrator får en opgave hvor man skal finde drengerøven i sig selv frem, finde inspiration i gamle bøger og lade sig inspirere af Leonardo Da Vincis skitser, Henry Jones dagbog, Harry Potter og Arhur Spiderwicks diary.. Ja, så bliver man glad! (Og tænker endelig!)
For mange illustratorer er det drømmen om at tegne ting der ikke findes i virkeligheden, der driver motivationen! Lade fantasien få lov at bestemme og lade eventyrets verden åbne sig på papiret. Denne opgave var sådan en!

Røde skitser

Jeg starter altid med at finde inspiration. Søger på nettet under hvad andre har lavet inden for samme genre. Jeg kigger i bøger… hænger illustrationer og prints op på væggene, så jeg kan får mere og mere tjek på stregen. Denne gang havde jeg selv Arthur Spiderwicks Diary og nogle gamle bøger fra 1800-tallet med sirligt tegnede kobberstiksillustrationer som især har inspireret mig.
Da Rune og jeg havde talt meget om hvilke motiver der skulle indgå i hans bog og hvad de skulle symbolisere, begyndte jeg at skitsere mine motiver i rød streg. Grunden til at jeg tegner med rød streg er at jeg nemt kan se bort fra skitsestregen når jeg rentegner i sort, men stadig bruge den røde streg til at stegne efter.
Jeg har tegnet ud fra min fantasi, men har dog i ny og næ måtte kigge på “naturens anatomi” vha fotos og andres illustrationer. Hvordan ser et gammelt egetræ f.eks. ud?!
Til min store fordel tegner jeg idag næsten kun digitalt og jeg savner IKKE at tegne analogt på papir, hvor der kun er én chance for at tegne rigtigt i rentegningen. Når man har kunder der har en mening om tingene og man ikke kun skal gøre sig selv tilfreds er det vigtigt at kunne flytte rundt, ændre, gøre større, mindre osv.

I det her projekt var det især heldigt at vi kunne ændre og rykke rundt undervejs, da Rune har meget faste ideer om hvad han kan lide og hvilken retning man skal. Noget som var fedt at arbejde med i dette projekt, da vi er endt med nogle flotte resultater, som forfatteren virkelig følte landede rigtigt.

Inspiration fra 80’erne. 1880…

Da vi havde fået skitserne på plads rentegede jeg illustrationerne med sort streg.  Jeg havde kigget meget på illustrationer, hvor man havde brugt teknikken “cross hatching”. En tegnestil, som villle passe rigtigt godt til denne gamle streg. Jeg ville ligeledes prøve at få det til at se lidt ud som i min gamle bog “Geografiske billeder” fra 1880’erne, hvor de mest fantastiske illustrationer er skabt ud af tusindvis af små detaljerede streger for at de senere kunne trykkes og masseproduceres på gammel vis. . Jeg endte med at lave en kombination af de sirlige streger fra fortidens flotte værker, kombineret med hurtige løse skitser. I slutfasen var Rune rigtig god med sin perfektionisme. Især når man selv er lidt af et sjuskehoved (;  Vi fik looket og stilen helt på plads, med enkelte elementer af akvarelfarve og malede skygger. Vi endte med 10 illustrationer og en forside som jeg synes kom til at passe utrolig godt på Runes brief, om at skabe nogle værker der skulle indikere “Old wisdom”
Mange tak for opgaven Rune og rigtig god fornøjelse med læsningen kære læsere.

Troels Øhman – http://www.oh-man.dk